CONTACT OPNEMEN

Wil je meer informatie ontvangen over coaching? Mail dan naar info@dedertigerscoach.nl of bel/app naar +31612288790.

Kennismaking inplannen

Direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen kan ook! Bekijk hieronder de beschikbaarheid. Let op: ik ben op vakantie van 12 september t/m 27 september. Graag afspraken pas weer na deze data inboeken

Identiteitscrisis oplossen in je 30-er jaren

De overgang naar de dertiger jaren is vaak een tijd van diepe reflectie en introspectie. Het is een fase waarin veel mensen een gevoel van identiteitscrisis kunnen ervaren. Dat lijkt vreemd want je kunt toch niet iemand anders zijn dan jezelf? Toch voel je je misschien onzeker over wie je bent en waar je voor staat. Wellicht twijfel je zelfs aan de kleding die je draagt en met de mensen waarmee je omgaat. In deze blog vertel ik hoe je jezelf weer terug kan vinden en hoe je uit jouw identiteitscrisis breekt.

 

Waarom nu?

De reden dat je rond de dertig je gaat afvragen wie je bent en waar je voor staat, is omdat je jeugdige onbevangenheid begint te vervagen (don’t shoot the messenger) en de druk om bepaalde levensdoelen te bereiken toe neemt. Het aankloten is voorbij en je voelt dat je dingen nu ‘echt even serieus’ wilt aanpakken. Je vraagt je logischerwijs af wat je wilt en wat je belangrijk vindt en daar komt niet altijd 123 een antwoord op omdat je daar misschien nog nooit zo serieus over na hebt gedacht. Tel daarbij de verwachtingen en druk van de maatschappij op (wat willen zij vs jij) en je identiteitscrisis is geboren. 

 

Deze periode kan dus uitdagend zijn, maar het is ook een kans voor persoonlijke groei, herontdekking en zelfacceptatie. Zonde om hier geen gebruik van te maken dus!

Tijd voor herontdekking en groei

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om de identiteitscrisis in je dertiger jaren aan te pakken en een positieve weg naar groei te vinden:

 

  1. Zelfreflectie en acceptatie: neem de tijd om te reflecteren op je waarden, interesses en doelen. Accepteer dat verandering normaal is en dat je niet vastzit aan de persoon die je in je twintiger jaren was. Je gaat een nieuwe fase in je leven in en dat is prima. Omarm de verandering en wees nieuwsgierig naar de persoon die je aan het worden bent.

  2. Ontdek nieuwe interesses: probeer nieuwe activiteiten en hobby’s uit. Dit kan je helpen om nieuwe passies te ontdekken en jezelf beter te leren kennen. Je krijgt geen antwoorden als je thuis blijft zitten. Probeer nieuwe dingen uit en voel wat wel of niet bij je past. Het kan ook je perspectief verbreden en je helpen om uit je comfortzone te stappen.

  3. Durf fouten te maken: wanneer je jezelf aan het herontdekken bent, wees dan niet bang om de verkeerde keuze te maken (lees ook dit artikel over het maken van keuzes). Het leven bestaat zoals ze mooi zeggen uit ‘vallen en opstaan’. Als je niet bereidt bent om te vallen, zal je zeker niet opstaan. Probeer dingen uit, concludeer later of dit bij je past en ga weer door. De meeste beslissingen zijn terug te draaien of te veranderen naar hoe jij het liever ziet. Blijf dus niet te lang hangen in foute keuzes maar ga door op je ontdekkingspad. 

  4. Stel realistische doelen: het is belangrijk om doelen te hebben, maar zorg ervoor dat ze realistisch en in lijn zijn met wie je nu bent en wat je wilt bereiken. Misschien vond je het vroeger belangrijk om 5 keer per week in de sportschool te zitten maar merk je dat je dat steeds minder belangrijk vindt. Welke doelen zijn van de ‘oude’ jij en welke doelen passen beter bij de ‘nieuwe’ jij?

  5. Praat met anderen: deel je gevoelens en ervaringen met vrienden, familie of een professionele coach/therapeut. Soms kan het bespreken van je gedachten met anderen helpen om meer helderheid te krijgen en je minder alleen te voelen.

  6. Creëer een positieve omgeving: omring jezelf met positieve mensen die je steunen en aanmoedigen om jezelf te zijn. Vermijd situaties of relaties die je negatieve gevoelens versterken. Als jij je bijvoorbeeld niet meer goed voelt bij alcohol drinken en je vrienden blijven hier commentaar op hebben, vraag je dan af of deze mensen nog bij de ‘nieuwe-jij’ passen. 

  7. Wees geduldig: Het proces van herontdekking en groei kost tijd. Geef jezelf de ruimte om te evolueren en wees geduldig met jezelf terwijl je door deze periode navigeert. Vergeet ook niet dat het heel fijn en mooi is om jezelf te herontdekken. Dit betekent namelijk dat je steeds dichterbij jezelf komt te staan en hierdoor een fijner, voller en authentieker leven kan leiden. 

Hoewel deze periode overweldigend kan voelen, is het dus ook een kans om jezelf opnieuw uit te vinden en te groeien. Vind je het nou nog steeds lastig om erachter te komen wie je bent en wat je wilt? Plan dan een gratis intakegesprek en dan help ik je graag verder!