CONTACT OPNEMEN

Wil je meer informatie ontvangen over coaching? Mail dan naar britt@dedertigerscoach.nl of bel/app naar +31612288790.

Kennismaking inplannen

Direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen kan ook! Bekijk hieronder de beschikbaarheid.

‘Ik kan geen keuzes maken’

In mijn praktijk zie ik veel dertigers die het lastig vinden om keuzes te maken. Dit varieert van grote beslissingen zoals het kopen van een huis of het zoeken naar ander werk tot kleinere keuzes zoals het kiezen van een vakantiebestemming of nieuwe sport. Ze maken lijstjes met voor- en nadelen, vragen familie en vrienden om advies, speuren het internet af naar tips maar uiteindelijk kiezen ze niks of kiezen ze iets bekends terwijl ze eigenlijk zin hadden in een nieuw avontuur. Hoe komt dit en belangrijker: hoe leer je kiezen?

 

Overvloed aan keuzes
Tegenwoordig hebben we veel te kiezen (we worden niet voor niets de meerkeuzemaatschappij genoemd door onderzoekers Koen Breedveld en Andries van den Broek) en dat heeft de keuzestress niet positief beïnvloed. Hoe meer opties er zijn, hoe moeilijker het kiezen. Neem bijvoorbeeld partnerkeuze. Vroeger had je alleen de keuze uit mensen in je dorp of een stukje daarbuiten. Tegenwoordig kun je bij wijze van spreken iedereen ter wereld kiezen. Tja, en wat nou als er toch nog ergens een betere kandidaat rondloopt? Dus blijven we swipen…

 

 

De meeste mensen vinden het lastig om te kiezen omdat ze bang zijn een foute keuze te maken, te falen of anderen teleur te stellen. Het gevolg is dat keuzes worden uitgesteld, er veel energie wordt verspild aan twijfel of dat de keuze uiteindelijk helemaal niet wordt gemaakt. 

Naast bovenstaande punten, kunnen sommige mensen ook slecht keuzes maken omdat ze geen idee hebben wat ten grondslag ligt aan hun keuze. Als je niet weet wat je belangrijk vindt of wat het precieze doel is van je keuze, hoe kan je dan een goede keuze maken?

Hoe spannend het ook is om ergens voor te kiezen, toch is het verstandig om jezelf soms een beetje te pushen. Zodra je een keuze maakt, kun je ergens aan beginnen en dat is de enige manier om erachter te komen of je keuze juist was ja of nee. Als je niet kiest, dan blijf je in dezelfde situatie hangen en het feit dat je dat niet wilt, is juist de reden dat je een keuze moet maken toch? Deze stappen helpen je om je keuzeproces te versnellen.

Stel jezelf de volgende vragen:

1. Wat wil ik?

Wat is het doel van je keuze? Als je bijvoorbeeld niet kan kiezen naar welke vakantiebestemming je wilt, is het goed om eerst te bedenken wat je uit je vakantie wilt halen. Wil je na en vakantie uitgerust terugkomen of wil je de cultuur van een land leren kennen? Wil je geïnspireerd worden op creatief gebied of wil je vooral de natuur in? Ook als je nadenkt over wel of niet verhuizen. Wat hoop je dat een eventuele verhuizing je gaat opleveren?


2. Wat kan ik?

Verder helpt het om je selectie kleiner te maken door te kijken naar de opties die binnen jouw bereik liggen. In het geval van het vakantievoorbeeld: ik kan 10 dagen op vakantie en ik kan daar maximaal €1500 aan uitgeven. Of als je een nieuwe baan zoekt, wat zijn jouw kwaliteiten en wat is je werkervaring?


3. Wat weet ik?

Bezit je over voldoende kennis om een keuze te maken over het desbetreffende onderwerp? En zo niet, hoe kun je ervoor zorgen dat je het wel krijgt? Twijfel je bijvoorbeeld of een bepaalde functie wel bij je past, kijk dan of je iemand kan spreken die meer over de functie kan vertellen.  

Dilemma-pad

Wat ook kan helpen is de twee opties als een pad uit te leggen. Loop eerst het ene pad en vervolgens het andere. Bedenk je bij elk pad hoe je je over een jaar, twee jaar, vijf jaar en tien jaar over deze keuze voelt en wat de eventuele gevolgen kunnen zijn. Dit geeft je op een mooie manier overzicht van de eventuele (emotionele) gevolgen van je keuze en vaak voel je instinctief al welke keuze het beste voelt. 

 

Niets is definitief

Onthoud ook dat de meeste beslissingen niet per se definitief zijn. Ook al lijkt dat soms wel zo. Heel veel keuzes kan je nog terugdraaien of veranderen naar hoe jij het liever ziet. Soms kost het extra geld, gedoe of moet je iemand teleurstellen, maar levert het meer op dan door gaan. 

 

Lukt het ondanks deze stappen nog steeds niet om een keuze te maken of ben je simpelweg bang voor de gevolgen van je keuze? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder!