CONTACT OPNEMEN

Wil je meer informatie ontvangen over coaching? Mail dan naar britt@dedertigerscoach.nl of bel/app naar +31612288790.

Kennismaking inplannen

Direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen kan ook! Bekijk hieronder de beschikbaarheid.

Hoe vergroot je je geluksgevoel?

“Ik heb alles wat ik wil. Een leuke relatie, een huis, een baan en toch ben ik niet gelukkig. Hoe komt dat?” Dit is een vraag die bij veel dertigers voorkomt en het antwoord is niet zo makkelijk te geven. Maar zeker niet onmogelijk. Met behulp van wat onderzoeken, probeer ik je een antwoord op deze veelvoorkomende vraag te geven en hopelijk je geluksgevoel te vergroten.

 

Wat is geluk

Geluk is voor veel mensen een euforisch gevoel. Die kriebel als je met je nieuwe liefde op straat loopt of als je met succes een belangrijke presentatie hebt gegeven. Maar dit gevoel van geluk kunnen we wetenschappelijk gezien maar een paar minuten ervaren. Dat gevoel van geluk betreft een cocktail in ons brein, die niemand van ons een uur per kan ervaren, laat staan constant. Het permanente gevoel van dit soort geluk, is dus onmogelijk. Je kan beter gaan voor een staat van tevredenheid of positieve gemoedstoestand.

Hoe beïnvloed je geluk?

Maar hoe bereik je dat dan: een staat van tevredenheid of positiviteit? Volgens psycholoog Martin Seligman bestaat ons geluk (of dus tevredenheid) uit twee componenten: vluchtig, genot en duurzaam, welzijn. Seligman beschrijft aan de hand van het acroniem PERMA welke factoren -wetenschappelijk gezien- ons geluksgevoel vergroten:

 

  1. Pleasure (eten, goed boek, massage)
  2. Engagement (opgaan in een prettige bezigheid)
  3. Relationships (verbondenheid met anderen)
  4. Meaning (een doel hebben)
  5. Accomplishments (concrete doelen hebben behaald)

 

Kortstondige geluksmomenten (pleasure) draagt dus wel bij aan ons geluksgevoel maar voor blijvend, diepere geluksgevoel moeten we ook werken aan de overige vier componenten.

 

Het feit dat je misschien niet gelukkig bent in je huidige leven kan dus komen doordat je naar iets (een permanent geluksgevoel) streeft wat niet bestaat of het structureel ontbreken van één van bovenstaande punten.

Wat ook interessant is om te weten over geluk, is dat volgens psychologe Sonja Lyubormirsky (die twintig jaar onderzoek deed naar geluk) 50% van ons geluksgevoel genetisch is bepaald, 10% betreft levensomstandigheden en 40% is veranderlijk en beïnvloedbaar. 

 

Op 40% van je geluksgevoel heb je dus direct invloed en nee, we worden niet gelukkiger van een succesvoller leven, een slanker lichaam of meer geld. Activiteiten die volgens Sonja je geluk beïnvloeden zijn: dankbaarheid, vergevingsgezindheid, optimisme, betekenisvolle relaties met anderen, stoppen met jezelf te vergelijken, leren omgaan met tegenslagen, doelen hebben en bereiken en bewegen. Lees meer over haar stappenplan in het boek “De maakbaarheid van het geluk“. 

 

Zoals je leest, is een tevreden, gelukkig gevoel van zijn ervaren, hard werken en niet iets wat je van de één op andere dag kan bereiken. 

 

Vind je het nou na het lezen van dit artikel nog steeds lastig om tevreden te zijn met je leven? Plan dan een vrijblijvende intake zodat we samen kunnen kijken hoe je hier weer uit kan komen. 

 

15 mei 2023

Formule menselijk geluk (Sonja Lyubomirsky)

  • Genetische bepalingen

  • Leefomstandigheden

  • Doelbewuste acties