CONTACT OPNEMEN

Wil je meer informatie ontvangen over coaching? Mail dan naar info@dedertigerscoach.nl of bel/app naar +31612288790.

Kennismaking inplannen

Direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen kan ook! Bekijk hieronder de beschikbaarheid. Let op: ik ben op vakantie van 12 september t/m 27 september. Graag afspraken pas weer na deze data inboeken

Waarom lijkt iedereen verder te zijn met z’n leven dan ik?

Het lijkt wel alsof iedereen het beter voor elkaar heeft dan jij. Vrienden kopen huizen, hebben toffe banen of zijn net zwanger. Jij woont nog in je (krakkemikkige) huurhuis, hebt een baan waar je niks aan vindt en ook in de liefde lijkt het maar niet te lukken. Hoe graag je je ook niet met je anderen wil vergelijken, toch val je steeds weer in dezelfde val. Gek word je er van. Hoe houd je op met jezelf te vergelijken met anderen en te focussen op je eigen leven en proces?

 

Natuurlijk menselijk instinct

Voordat ik je vertel wat je er tegen kan doen, wil ik dat je begrijpt waarom je jezelf met anderen vergelijkt. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat vergelijkingen tussen mensen altijd hebben bestaan. Het is een natuurlijk menselijk instinct om onszelf te meten met anderen om te bepalen waar we ons bevinden in de wereld en om ons een idee te geven van wat we kunnen bereiken. In de moderne wereld, met de toegang tot sociale media en constante blootstelling aan andermans levens, is dit echter meer uitgesproken geworden. Waar je jezelf vroeger hoogstens met je dorpsgenoten kon vergelijken, heb je nu door social media een kijkje in het leven van iemand aan de andere kant van de wereld. Meer vergelijkingsmateriaal betekent grotere kans op de ‘waarom-heb-ik-dit-nou-niet’ gevoelens. En het rotte is, dat we ook alleen de perfecte kant van die levens zien en niet eens de realiteit. Thanks Instagram, TikTok en LinkedIn. 

De maatschappelijke druk

Een andere belangrijke factor is de maatschappelijke druk die we in onze dertiger jaren vaak voelen. Voor velen is dit een periode waarin ze belangrijke levensbeslissingen nemen, zoals het kiezen van een carrière, het starten van een gezin, of het kopen van een huis. Deze beslissingen kunnen zeer stressvol zijn en de druk om te slagen kan ertoe leiden dat we onszelf vergelijken met anderen om te zien hoe goed we het doen. Het is een beetje het nu of nooit gevoel. Dit terwijl we in feite nog veel jaren voor ons hebben en we feitelijk nog niet eens op de helft van ons leven zijn.

 

Bovendien hebben veel mensen in hun dertiger jaren een meer ontwikkeld gevoel van wie ze zijn en wat ze willen in het leven. Hierdoor worden ze vaak geconfronteerd met de realiteit van wat ze hebben bereikt in vergelijking met hun eigen doelen en verwachtingen. Misschien had je verwacht dat je tegen deze tijd al een gezin had of die perfecte baan. Als dit in realiteit dan heel anders blijkt te zijn, zijn we snel geneigd ons met anderen te vergelijken. Hoe doen zij het dan in vergelijking tot onszelf.

Hoewel het vergelijken van jezelf met anderen soms nuttig kan zijn om je te motiveren en je te helpen groeien, kan het ook leiden tot negatieve gevoelens van jaloezie, frustratie en ontevredenheid. Daarom is het belangrijk om te erkennen dat iedereen zijn eigen pad heeft en dat ieder individu zijn eigen unieke talenten en sterke punten heeft. In plaats van je te concentreren op wat anderen doen, zou je je moeten richten op je eigen doelen en persoonlijke groei, wetende dat jouw leven jouw eigen unieke pad volgt. Of hoe ze in de spirituele wereld mooi zeggen: je bent op dit moment precies waar je hoort te zijn. 

 

Wat ook helpt, is te bedenken dat je nooit weet hoe ‘ver’ een ander in zijn of haar leven is. Iemand kan op dit moment piloot zijn en in jouw ogen de perfecte baan hebben, maar misschien wil deze persoon wel liever een restaurant hebben en is deze baan helemaal niet waar hij wil zijn. Je weet nooit waar iemand in zijn of haar proces is dus vergelijken is bijna onmogelijk. 

 

Vergeet ook niet de prestaties die je al hebt geleverd. Soms zijn we veel te streng voor onszelf en vinden we ‘dat we nog niks bereikt hebben’ terwijl we in werkelijkheid al hele grote stappen hebben gemaakt. Schrijf eens tien dingen op die je hebt bereikt waar je trots op bent – dit zal je helpen om jezelf meer te waarderen. 

Vergelijk jezelf met jezelf

Wanneer je je focust op je eigen pad in plaats dat van een ander, zul je je veel rustiger voelen. Vergelijk jezelf met jezelf in plaats van met je leeftijdsgenootjes. Vergelijk jezelf met wie je was in het verleden. Heb je vooruitgang geboekt? Ben je gegroeid? Door jezelf met jezelf te vergelijken, zul je meer waarderen wat je hebt bereikt en minder bezig zijn met wat anderen hebben bereikt.

 

Als je echt niet kan stoppen met jezelf vergelijken met anderen, probeer dan te ontdekken waarom je jezelf precies met anderen vergelijkt. Ben je niet blij in je relatie? Vind je je baan eigenlijk niet leuk? Wil je liever op een andere plek wonen? Kijk waar de schoen wringt en probeer te ontdekken of je dit kan veranderen. Laat vooral weten als je hier hulp bij nodig hebt!