CONTACT OPNEMEN

Wil je meer informatie ontvangen over coaching? Mail dan naar britt@dedertigerscoach.nl of bel/app naar +31612288790.

Kennismaking inplannen

Direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen kan ook! Bekijk hieronder de beschikbaarheid.

3 tips om effectieve  persoonlijke doelen te formuleren

Het begin van een nieuw jaar betekent voor mij altijd het formuleren van nieuwe jaardoelen. Het stellen van persoonlijke doelen is de sleutel tot gerichte vooruitgang. Wanneer je geen duidelijke doelen stelt, is het heel makkelijk om in de waan van de dag op te gaan en compleet je persoonlijke ontwikkeling te ‘vergeten’. Zo kan het je zo maar gebeuren dat je er over een paar maanden achter komt dat je nog steeds alle dingen op dezelfde manier doet en je niks veranderd bent. Een goed geformuleerd doel geeft richting, motiveert en helpt om prioriteiten te stellen. Tijd om jouw doelen voor 2024 te formuleren dus!

Waarom ik persoonlijke doelen formuleer

Groei is één van mijn belangrijkste waarden in het leven, vandaar dat ik op 31 december altijd nadenk over nieuwe jaardoelen. En aan het einde van het jaar heb ik ze bijna altijd allemaal gehaald ;-). In mijn jaardoelen neem ik altijd de lessen van het voorgaande jaar mee en denk ik goed na over welke dingen ik het komende jaar wil bereiken. Sommige zijn klein zoals: “Ik wil elke drie maanden een weekend in de natuur doorbrengen” tot grotere die bijvoorbeeld meer over het behalen van een bepaald inkomen gaan. Maar hoe formuleer je nou goede doelen? In dit blogartikel zal ik dieper ingaan op hoe je effectief persoonlijke doelen formuleert, met concrete voorbeelden om je op weg te helpen.

Stappen voor effectief doelstellingen formuleren

 

1. Wees specifiek: wen effectieve doelstelling is specifiek en meetbaar. In plaats van een vaag doel zoals “gezonder leven,” kun je bijvoorbeeld formuleren: “Ik wil elke week minstens drie keer sporten en mijn dagelijkse waterinname verhogen tot twee liter.” Probeer in je doel te verwerken HOE je het gaat doen. “Meer zelfvertrouwen krijgen” is bijvoorbeeld ook te onduidelijk. Wat is meer zelfvertrouwen? Hoe gedraag je je dan? Hoe kunnen wij aan jou zien dat je meer zelfvertrouwen hebt gekregen? Wees specifiek.


2. Maak realistische doelen
: ambitie is bewonderenswaardig, maar het is ook belangrijk om realistisch te blijven. Onbereikbare doelen kunnen demotiverend werken. Bijvoorbeeld, als je momenteel nooit sport, is het stellen van het doel om dagelijks urenlang te trainen misschien niet haalbaar. Begin met realistische mijlpalen en bouw van daaruit op. Beter een kleiner doel die je langer kan volhouden dan een groot doel waar je binnen twee weken weer mee stopt.


3. Tijdsgebonden doelen
: een deadline toevoegen aan je doelstelling maakt het tastbaarder en creëert een gevoel van urgentie. In plaats van te zeggen “ik wil een boek schrijven,” kun je zeggen “ik wil mijn boek in de komende zes maanden naar een redacteur sturen.”


Voorbeeld persoonlijke doelen

 

Vind je het nou lastig om je doel op de juiste manier te formuleren? Hier een aantal voorbeelden die je wellicht op weg kunnen helpen:

1. Fitnessdoel: ik wil mijn gezondheid verbeteren door twee keer per week 60 minuten naar de sportschool te gaan (minimaal 6 maanden). 

2. Financieel doel: ik zet elke maand 10% van mijn inkomen opzij. 

3. Vaardigheid leren: ik wil elke dag tien minuten besteden aan het leren van een nieuwe taal. 

4. Gezondheidsdoel: ik wil mijn stressniveau verlagen en daarom mag ik pas na 17:00 Instagram checken en niet langer dan een halfuur. 

5. Carrieredoel: ik wil mijn communicatievaardigheden verbeteren en zal daarom elke maand deelnemen aan ministens één presentatietraining.


Door specifieke, realistische en tijdsgebonden persoonlijke doelen te stellen, geef je richting aan je inspanningen en vergroot je de kans dat je het doel ook echt haalt. Probeer om de drie maanden te kijken hoe het met je doelen gaat en of je hier en daar nog wat bij moet stellen.


Merk je nou dat je het lastig vindt om je doelen vol te houden omdat je elke keer tegen bepaalde stukken van jezelf aanloopt? Neem dan contact met mij op. Een coachingstraject kan je hier namelijk heel goed bij helpen en biedt soms net de juiste stok achter de deur. 


Lees ook mijn andere blog over hoe je je nieuwe gewoonten kan volhouden.