CONTACT OPNEMEN

Wil je meer informatie ontvangen over coaching? Mail dan naar britt@dedertigerscoach.nl of bel/app naar +31612288790.

Kennismaking inplannen

Direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen kan ook! Bekijk hieronder de beschikbaarheid.

Waarom veranderen zo moeilijk is

Ik heb weleens coachees in mijn praktijk die heel graag willen veranderen, maar simpelweg gewoon niet in beweging komen. Vol goede moed en een prachtige to-do-lijstjes verlaten ze mijn praktijk om vervolgens twee weken later met de mededeling terug te komen dat geen enkel van de stappen is gelukt. Ik kan je in alle eerlijkheid vertellen dat dit voor mij als coach één van de meest uitdagende dingen is. Hoe zorg ik ervoor dat mijn coachee in beweging komt? En nog belangrijk: hoe zorgt de coachee zelf ervoor dat hij/zij in beweging komt?

Gedemotiveerde hersenen

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Misschien heb je weleens van die uitspraak gehoord. Het komt erop neer dat er niks gaat veranderen, als jij niet verandert. Maar je gedrag veranderen, is heel lastig. Onze hersenen vinden het namelijk het fijnst om elke dag hetzelfde te doen en haten verandering. Processen die extra energie vragen, worden door het beschermingssysteem van de hersenen ontmoedigd en geremd. Veranderen betekent aanmaken van nieuwe synaptische verbindingen en die kosten, je raadt het al, hersenenergie. Vandaar dat je hersenen er alles aan doen om veranderingen te minimaliseren. 

 

Als je goed oplet, zul je ook merken dat je hersenen elke keer excuusjes bedenken om maar niet te veranderen. Bijvoorbeeld: ‘Ah, je kan morgen ook beginnen’ of ‘Eén keer overslaan kan geen kwaad toch?’ of ‘Je merkt nog niks van je nieuwe routine, stop er maar gewoon mee’.

Afscheid nemen van oude gewoonten

Naast dat onze hersenen ons dus behoorlijk saboteren tijdens ons gedragsveranderingsproces, is er nog een hindernis die we moeten overwinnen. Namelijk het afscheid nemen van oude gewoonten. Dit lijkt makkelijker dan gedaan. Mensen die bijvoorbeeld verslaafd zijn aan roken, missen vooral de gewoonten die hierbij horen. Lekker bij de koffie, na het eten, terwijl je op de bus zit te wachten etc. De nicotine-verslaving zelf stelt niet zoveel voor want na een week is je lichaam al niet meer verslaafd. Het is veel lastiger om je oude patroon af te leren. Daarom lukt het zo weinig mensen om echt te stoppen met roken.

Intrinsieke motivatie

Goed, nu weet je waarom het zo moeilijk is om te veranderen. Je hersenen ontmoedigen het en het is lastig om afscheid te nemen van oude gewoonten. Maar dit betekent niet dat het onmogelijk is. In elke situatie is het belangrijk dat je weet waarom je wilt veranderen. Intrinsieke motivatie is heel belangrijk in dit proces. Wanneer je dit niet helder hebt, is de kans groot dat je weer terugvalt in je oude gewoonten. Hang een grote poster op je koelkast, verander de achtergrond van je telefoon, stuur jezelf automatische reminders. Kijk hoe je jezelf kan helpen herinneren aan jouw motivatie. 


Ik kan hier niet vaak genoeg op hameren maar weet waarom je wilt veranderen. Wil je opstaan met een goed gevoel? Wil je je zelfverzekerd en in balans voelen? Wil je onder die donkere wolk vandaan stappen? Dan moet je in beweging komen.

Begin klein

Een valkuil die ik ook veel zie, is dat mensen veel te grote doelen stellen. Mensen die nog nooit gesport hebben, willen gelijk vijf dagen in de sportschool staan. Probeer niet direct een groot doel te formuleren maar begin klein. Kleine doelen zijn makkelijker te behalen en hierdoor krijg jij elke keer een beloning die je gemotiveerd houdt om nog een stap verder te gaan. Bovendien kan een te groot doel afschrikken en ervoor zorgen dat je er helemaal niet mee begint.

 

Wil je stoppen met drinken? Begin dan met doordeweeks niet te drinken. Wil je graag sporten? Begin dan met 2 keer in de week naar de sportschool gaan. Wil je mediteren? Begin dan elke dag met vijf minuten. Ik zie zoveel mensen die heel enthousiast enorme doelen stellen en dit max. twee weken volhouden. Het duurt gemiddeld een maand om nieuwe gewoonten eigen te maken dus het is belangrijker dat je je nieuwe doel vol kan houden. 

In beweging blijven

Een sterke intrinsieke motivatie en kleine doelen, zijn in mijn ogen de belangrijkste onderdelen om iemand in beweging te krijgen. Wat verder nog kan helpen om je in beweging te houden is: inspiratie in de vorm van podcasts, boeken of andere mensen die met hetzelfde doel bezig zijn, een beloningssysteem voor jezelf creëeren (als ik X doe, dan mag ik X van mezelf) en tijd blokkeren in je agenda om aan je doel te werken. 

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met mij op!