CONTACT OPNEMEN

Wil je meer informatie ontvangen over coaching? Mail dan naar britt@dedertigerscoach.nl of bel/app naar +31612288790.

Kennismaking inplannen

Direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen kan ook! Bekijk hieronder de beschikbaarheid.

Eenzaamheid na een

break-up:

 

zo ga je ermee om

Break-ups zijn nooit makkelijk en ze gaan meestal gepaard met veel verdriet en onwennigheid. Opeens ben je weer vrijgezel. Dat voelt raar, of niet? Die kleine alledaagse dingen die je altijd samen deed, moet je nu opeens alleen doen. Plots zit je in de weekenden weer wat vaker alleen en word je minder vaak geappt of gebeld. Gevoelens van eenzaamheid kunnen dan naar boven komen en dat voelt vervelend. En dat is nog zacht uitgedrukt.

 

Geen zorgen. Je bent echt niet de enige die dit voelt en deze gevoelens zijn heel normaal. Ook als je nog ‘maar’ een paar maanden met iemand samen was. Eigenlijk maakt het voor eenzame gevoelens niet echt uit hoelang je samen bent geweest. Het gaat meer om de intensiteit van de relatie. Als je veel dingen samen deed en elkaar veel zag en sprak, kan je je zeker in het begin van je single-periode heel eenzaam voelen. 

 

Veelvoorkomend gedrag

Wat ik veel zie bij mensen die door een break-up heen gaan, is dat ze eigenlijk zo veel mogelijk weg willen van hun rot gevoelens. En dat begrijp ik. Verdriet of eenzaamheid zijn nou eenmaal niet de leukste gevoelens om te voelen. Vooral in het begin zie ik dat er veel met vrienden afgesproken wordt om zo min mogelijk alleen te zijn. Hier ben ik op zich niet op tegen. Sommige gevoelens kunnen zo intens zijn, dat het beter is om ze in etappes te verwerken. Af en toe wat afleiding zoeken om er even niet aan te denken, hoeft dus niet verkeerd te zijn.

 

Maar er gaat een moment komen dat je zelf ook merkt dat zoveel afspreken niet goed voor je is en dat je tijd voor jezelf nodig hebt. Dus of je het nou wilt of niet, vroeg of laat moet je toch dealen met het gevoel van eenzaamheid. 

 

Rebounds

Wat ik ook veel zie is dat veel mensen het liefst zo snel mogelijk weer gaan daten. Dit om het lege gat van gemiste liefde, zo snel mogelijk weer op te vullen. Uit eigen ervaring en ervaringen van mijn cliënten, weet ik dat dit geen slimme stap is. Zeker niet als je in relaties veel last hebt van verlatingsangst en over het algemeen veel bevestiging van anderen nodig hebt. Een break-up is juist de kans om van jezelf te leren houden (zie ook mijn blog over zelfliefde). Grijp deze kans en probeer uit dit patroon van afhankelijkheid te breken. Ik hoorde hier ooit een mooie quote over:

 

Heal before you step into a new relationship so you won't bleed over the new one

Goed, let’s skip to the good part: wat kun je nou precies doen aan het gevoel van eenzaamheid?

 

1. Doorvoelen

Mijn allereerste tip en meest belangrijk is: ga er door heen. Onze natuurlijke reactie met lastige emoties is zoveel mogelijk wegduwen. Dat werkt op de korte termijn erg goed want voor even ben je er vanaf. Alleen op de lange termijn komen ze altijd weer terug. De enige manier om constructief met dit soort emoties om te gaan, is om ze aan te kijken en ze te accepteren. Het enige wat jouw gevoel wil, is gevoeld worden. Ik weet het, dat is eng en soms pijnlijk maar op de lange termijn ga je echt merken dat je gevoelens van eenzaamheid een stuk minder intens zijn. Ik heb op Instagram een mooie post gemaakt over hoe je emoties doorvoelt. Bekijk deze en als je er vragen over hebt, stuur mij dan gerust een mailtje of een DM.

Extra: wat helpt is niet verstrikt te raken in de waarom-vragen. Waarom denk ik hier zoveel over na, waarom heb ik hier zoveel problemen mee, waarom voel ik mij… zijn vragen waarop je het antwoord gewoon niet altijd weet. Probeer wat-vragen te stellen: wat voel ik, wat doet dit met mij, wat gebeurt er intern met mij? Je accepteert dat pijn bij het leven hoort en dat je niet altijd hoeft te begrijpen waarom dit zo is. Je voelt je eenzaam en waarom dat nou precies op dit moment is, doet er niet altijd toe. 

 

2. Geef jezelf wat je mist

Als je je emotie goed hebt doorvoelt en het is wat weggezakt, ga dan bij jezelf na wat je op dit moment mist en hoe je jezelf dat kan geven. Is dat een knuffel? Sla dan een dekentje om je heen. Is dat een luisterend oor? Bel dan een vriend/vriendin. Is dat wat gezelligheid? Steek kaarsjes aan en kook een lekkere maaltijd voor jezelf. Dit klinkt inderdaad heel simpel en verrassing: dat is het ook ;-). 

 

3. Focus je op jezelf

Probeer de focus van de ander naar jezelf te verleggen. Zie het als een grote lamp waarin jouw grote gemis een spotlight is die op hem/haar gericht is. Richt de lamp nu op jezelf. Wat wil jij? En wat is het beste voor jou? Wat kun jij doen met alle tijd die is vrijgekomen? Zijn er nog dingen die jij graag wilt leren? Dingen waar je in je relatie weinig tijd voor had en die je nu kan oppakken? Probeer de leegte om te denken naar meer tijd voor jezelf. Dat klinkt dan gelijk niet meer zo erg toch?

 

4. Neem jezelf mee op date
Deze tip is vooral om je in te laten zien dat je echt geen partner nodig hebt om leuke dingen te doen. Eigenlijk is het ook een soort exposure: juist datgene doen waar je bang voor bent zodat je merkt dat het eigenlijk niet zo eng is. Je hebt niet iemand nodig om naar het museum te gaan, de bioscoop te bezoeken of een avondje te gaan dansen. Alleen op date gaan, kan in het begin een beetje eng zijn. Maar als je het een paar keer doet en ontdekt dat het eigenlijk best wel fijn is, zul je merken dat je steeds makkelijker in je eentje leuke dingen gaat doen. Mijn persoonlijke ervaring hierbij is overigens dat wanneer ik alleen ergens naar toe ga, veel meer aanspraak heb van vreemde mensen en hele andere mensen ontmoet dan wanneer ik met een vriend of vriendin ga. Ik vind het stiekem dus best leuk ;-).

 

Merk je nou dat je erg blijft hangen in je eenzaamheid en het lastig vindt om er mee om te gaan, ondanks deze tips? Neem dan contact met mij op. In een intakegesprek kunnen we kijken of er toch niet iets meer achter je eenzaamheid schuilt gaat en hoe je hier minder last van kan hebben.