CONTACT OPNEMEN

Wil je meer informatie ontvangen over coaching? Mail dan naar info@dedertigerscoach.nl of bel/app naar +31612288790.

Kennismaking inplannen

Direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen kan ook! Bekijk hieronder de beschikbaarheid. Let op: ik ben op vakantie van 12 september t/m 27 september. Graag afspraken pas weer na deze data inboeken

Krachtige stappen om je zelfliefde te verbeteren

Als je niet van jezelf kan houden, vind je het ook lastig om liefde van een ander te ontvangen. Als je namelijk jezelf niet op waarde schat, zul je het moeilijk vinden om te geloven dat een ander dit wel doet. Het gebrek aan zelfliefde, heeft dus grote gevolgen in relaties. Maar ook buiten relaties, is het gevolg van onvoldoende zelfliefde groot. Denk aan zelfkritiek, overmatig aanpassingsgedrag en afhankelijkheid van anderen. Bijvoorbeeld in het zoeken van erkenning, bevestiging en liefde. Des te belangrijker om dus te werken aan je zelfliefde. Maar hoe doe je dat precies? 

Hoe praat je tegen jezelf?

Liefdevol omgaan met jezelf heeft alles te maken met zelfcompassie. Gelukkig is dit een vaardigheid waaraan je kan werken. Wees je bewust van de manier waarop je met jezelf communiceert. De meeste mensen zijn heel streng voor zichzelf en spreken zichzelf continu op een negatieve neerbuigende manier toe. Soms gaat dit zo automatisch dat je het bijna niet door hebt. Probeer te oefenen met bewustwording op dit gebied. Hoe praat je tegen jezelf als je een fout maakt? Hoe praat je tegen jezelf als je in de spiegel kijkt? Welke gedachten gaan door je hoofd over jezelf als je op de fiets of in de auto zit? Zodra je je bewust wordt van de negatieve gedachten over jezelf, vervang ze dan met een positieve gedachte. Maak er een spelletje van. 

 

Ook kun je jezelf eventueel van liefdevolle reminders voorzien. Hang een post-it met liefdevolle woorden op of verander de achtergrond van je telefoon naar iets wat jou een warm gevoel over jezelf gevoel. Stuur jezelf een kaartje met 3 redenen waarom je trots bent op jezelf. Wees creatief!

Hoeveel tijd besteed je aan jezelf?

Hoeveel tijd per week besteed je aan jezelf en hoeveel tijd per week besteed je aan anderen? Grote kans dat je meer tijd besteed aan anderen dan aan jezelf. Of dat je dingen doet die anderen leuk vinden terwijl je daar zelf eigenlijk helemaal niet blij van wordt. Maak een lijstje met dingen die een positieve bijdrage leveren aan jouw gemoedstoestand en plan dit vervolgens ook in. Hiermee leer je jezelf te prioriteren (en daarmee dus belangrijk te maken).

Voorbeelden van activiteiten kunnen zijn:

– Naar de sauna gaan

– Inkopen doen op de plaatselijke markt

– Schilderen

– Nieuwe steden bezoeken

– Koffie drinken in een leuk café

– In het park een boek lezen

– Wandelen op de heide, in het bos of op het strand

– Salsa dansen 

– Nieuwe bakgerechten uitproberen

– Spelletjes spelen 

– Verse bloemen kopen 


Probeer de dingen te doen waar jij een fijn gevoel van krijgt. Dit ontdek je alleen door jezelf goed te monitoren wanneer je (nieuwe) dingen aan het doen bent. 

Hoe goed kan je alleen zijn?

Als je weinig activiteiten alleen onderneemt, zul je nooit ontdekken hoe fijn gezelschap jij eigenlijk bent. Voor mij was het bijvoorbeeld heel belangrijk om in mijn eentje dingen te ondernemen. Bijvoorbeeld alleen uiteten, alleen naar een feestje en alleen op vakantie. Hiermee ontdekte ik dat ik in principe ‘niemand’ nodig heb om het leuk te hebben. Door alleen te zijn, leer je op jezelf bouwen i.p.v. op anderen. 

Alleen zijn leert je ook luisteren naar je eigen onderbuikgevoel. Waar heb jij zin in? Wat wil jij doen? Hoe vaker jij hier naar luistert, hoe sterker dit gevoel wordt en hoe meer je in lijn komt jezelf. 

Hoe bewust ben je je van je grenzen?

Je eigen grenzen herkennen en aangeven is een mooie vorm van zelfliefde. Dat vervelende onderbuikgevoel? Probeer hier eens wat vaker naar te luisteren. Wat vertelt dit jou? Geef vaker je grenzen aan door te benoemen wanneer iets niet goed voelt en geef ook aan waar jij je wel prettig bij zou voelen. In het begin kan dit nogal onwennig zijn en zal je misschien bang zijn dat mensen je minder leuk vinden als je nee zegt. Maar op een gegeven moment, voel jij wat de positieve effecten zijn van jouw nee en maakt het je niet zo heel veel meer uit wat anderen hiervan denken. 

Bonustip

Wat ook nog kan helpen met het verder ontwikkelen van jouw zelfliefde, zijn speciale affirmaties of meditaties gericht op het vergroten van zelfwaardering. Luister elke ochtend als je opstaat bijvoorbeeld deze guided affirmaties of volg naar deze guided meditation. 

Het doorbreken van patronen is een proces en vergt herhaling en oefening. Verwacht niet dat je na drie dagen al klaar bent en alle liefde uit jezelf kan halen. Maar met de juiste routine en herhaling van bovenstaande stappen, zul je na drie weken al wel echt verschil moeten merken. Succes! 

Hulp nodig? Plan dan een gratis intakegesprek!