CONTACT OPNEMEN

Wil je meer informatie ontvangen over coaching? Mail dan naar britt@dedertigerscoach.nl of bel/app naar +31612288790.

Kennismaking inplannen

Direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen kan ook! Bekijk hieronder de beschikbaarheid.

Afhankelijk zijn van andermans liefde, is op zijn zachts gezegd doodvermoeiend. Gehypnotiseerd naar je telefoon staren totdat je scharrel/partner je eindelijk een appje stuurt, continu bevestiging zoeken of je wel leuk genoeg bent en je snel afgewezen voelen als de persoon die je leuk vindt, een avondje zonder jou wil spenderen. Hoogste tijd om liefde en erkenning uit jezelf te halen zodat je een gezondere relatie ontwikkelt met jezelf en anderen.

 

 

Waar gaat het mis?

Onze behoefte aan erkenning en liefde begint al bij de geboorte. We zijn afhankelijk van de liefde van onze ouders, anders gaan we dood. Eerst is alles wat je doet als kind leuk en goed. Daarna moet je je vooral op een bepaalde manier gedragen om liefde van je ouders te krijgen. Wiebelen op je stoel is opeens niet meer schattig en je mag zeker niet zomaar alles zeggen wat je denkt. Je ontwikkelt een nieuwe identiteit. Een identiteit die jou liefde en erkenning oplevert maar ervoor zorgt dat je verder van jezelf af gaat staan en waarmee je je afhankelijk maakt van externe factoren om je goed te voelen over jezelf. Een complimentje van je baas is eventjes leuk maar ebt al snel weer weg. We hebben continu een shot van erkenning nodig. 

 

Terug naar de kern

Volgens Jan Geurtz, die het prachtige boek Verslaafd aan Liefde heeft geschreven, is het zo dat jouw werkelijke staat van zijn pure liefde is. Wanneer je in contact staat met je echte zelf, ervaar je dat je helemaal niet op zoek hoeft naar liefde of erkenning bij anderen maar dat alles wat je zoekt, in jezelf zit. Dat klinkt erg mooi. Maar hoe zorg je er nou voor dat je jezelf terugvindt en je stopt met bevestiging zoeken bij andere mensen?

Mijn ‘verslaving’

Een kleine side step naar mijn persoonlijke verhaal met betrekking tot dit onderwerp. Ik ben als kind onveilig gehecht (gedesoriënteerde hechting). Een onveilige hechting ontstaat vaak wanneer je van je ouders niet de liefde hebt gevoeld die je nodig had. Hoe je bent gehecht als kind, heeft veel gevolgen voor je volwassen leven. Dus ook bij mij. Ik was namelijk continu op zoek naar veiligheid en haalde dat niet uit mezelf maar vooral uit mijn partners. Veiligheid betekende voor mij heel veel liefde en aandacht. Maar hoeveel aandacht ik ook kreeg van mijn partners, eigenlijk was het nooit genoeg. En de grap was ook nog, als ik dan veel liefde kreeg, kreeg ik het benauwd en was ik bang om het weer te verliezen en sloot ik mezelf af. 

 

Toen ik hier eindelijk bewust van werd, ben ik veel gaan lezen over hechtingsproblematiek en kwam ik erachter dat het mogelijk is om mijn onveilige hechting te veranderen. Wat mij o.a. heel erg heeft geholpen is mijn emoties onder ogen komen in plaats van afwijzen. 

Stop met jezelf afwijzen

Dat klinkt heel makkelijk, stoppen met jezelf afwijzen. Hoewel dit natuurlijk iets ingewikkelder ligt, is het wel de waarheid. Het belangrijkste is dat je stopt met jezelf veroordelen. Ophouden met zelfafwijzing is die donkere bril afzetten en beginnen met kijken naar wie je werkelijk bent. Geef je gevoel en emoties de ruimte en probeer er oordeelloos naar te kijken. Zoals Jan Geurtz dit zo mooi zegt: ‘Wanneer je een scheet in een kleine kamer laat, ruik je ‘m veel meer dan wanneer je ‘m boven op een bergtop laat.” Geef je emoties de ruimte in plaats van ze wegdrukken. 

 

Een voorbeeld hoe het niet moet:

 

Ik merkte dat ik het vroeger heel lastig vond als mijn vriend op een festival was en ik alleen thuis zat. Hij was met zijn vrienden dus kan uiteraard niet om de minuut laten horen hoe het daar is (lees: mij liefde en aandacht geven). Maar als ik langer dan twee uur niks van hem hoorde, ging bij mij de paniekknop aan (tekort aan liefde).

 

  • “Wat als hij iemand tegenkomt die hij leuker vindt?”
  • “Wat als hij zich bedenkt en toch vreemdgaat?”
  • “Hmmm zal hij nu een leuker meisje aan het praten zijn?”

Ik wist rationeel gezien dat dit allemaal leugens waren maar gevoelsmatig kreeg ik een enorme knoop in mijn maag en werd mijn gevoel van onveiligheid getriggerd. In plaats van dat ik naar die knoop in mijn maag ging toe-ademen, wees ik mijn gevoel af. Ik vond het belachelijk dat ik mij zo voelde. Resultaat? Het gevoel bleef en werd alleen maar erger.

 

Stappenplan om je emoties de ruimte te geven

Maar wat kan je dan wel doen om je emoties te verwerken en je gevoel de ruimte te geven? Ik volg zelf altijd de volgende stappen:

Naast dat je je emoties de ruimte geeft, zijn er nog meer dingen die je kan doen om minder afhankelijk te worden van andermans liefde. Om echt een goed stappenplan te ontwikkelen, is het eerst belangrijk dat je begrijpt waar je afhankelijkheid vandaan komt. Vervolgens kun je kijken welke dingen in jouw specifieke situatie het beste werken. Ik raad aan om dit met een therapeut of coach te doen want alleen is het erg lastig om helder naar je eigen gedrag te kijken. 


Ik heb veel persoonlijke ervaring met dit stuk en kan je hierbij ondersteunen. Dus lukt het jou nou niet alleen? Neem dan contact met mij op. Dan kunnen we kijken of we er met behulp van oefeningen en verdiepende gesprekken uit kunnen komen.